hu / en

A hazai pálya előnye: mítosz vagy valóság? Csurilla Gergely és Fertő Imre írása a KRTK blogban a Portfolion


Az olimpiai játékok megrendezése mellett gyakran hangoztatott érv a hazai pálya előnye és ennek köszönhetően a hazai sportolók által nyert kiugróan magas éremszám. A hazai pálya jelentette előny számos forrásból fakadhat. A rendező ország részvételi költségei minimálisra csökkennek, sportolóik az igényeikhez igazított létesítményekben versenyeznek és készülhetnek fel, ők a hazai közönség előtt motiváltabbak, és a bírók hajlamosabbak a hazai sportoló vagy csapat javára dönteni. Korábbi tanulmányok szerint, részben a hazai olimpiák előtt a sportra fordított kormányzati források növekedése miatt, a házigazda ország jellemzően 1,8 százalékkal több érmet nyer korábbi teljesítményéhez képest. Mostani kutatásunkban arra keressük a választ, hogy ez a hatás valóban általánosan létezik, vagy csak egy-egy, kiemelkedően sikeres olimpiai rendező országnak köszönhető ez a magyarázat?

Ebben az írásban a témában íródott korábbi tanulmányokhoz képest eltérő aspektusból vizsgáljuk az olimpiai rendezéssel járó kiugró éremszerzést. A házigazda országnak van némi befolyása arra, hogy milyen sportok és milyen versenyszámok kerüljenek be az adott olimpia versenyprogramjába. A házigazda országok közti gazdasági különbségek is fontos szerepet játszhatnak az eltérő mértékű kimagasló sportteljesítményekben.

 

 

A kérdés az, hogy mi történik akkor, ha ezeket a különbségeket figyelembe vesszük és így vizsgáljuk meg a házigazda effektust?

⮚ Tovább a teljes cikkre:  Csurilla Gergely – Fertő Imre–  – KRTK Blog / portfolio.hu

Címlapkép: Getty Images