hu / en

Oroszország Ukrajna elleni háborújának valódi okai

Dr. Olekszandr Perekhozhuk, (IAMO) vendégszerző írása a KRTK Blogban

 

“Mindannyian tudjuk, hogy Oroszország, mint a világ legnagyobb földgáz- és olajexportőre, nemcsak számos európai országban, hanem világszerte is befolyásolja az energiaárakat, és viszonylag rövid időn belül még inkább befolyásolhatja azokat. Írásomban arra szeretném felhívni a figyelmet, hogy az energiaárak rugalmassága minden esetben nagyobb lesz, mint az élelmiszerárak, különösen a kenyérárak rugalmassága. Sok szakértő csodálkozik azon, hogy mi köze van a háborúnak az energiahordozók és az élelmiszerek árrugalmasságához. Szeretném hangsúlyozni, hogy a kérdésre adott válasz megmagyarázza Oroszország Ukrajna elleni háborújának valódi okát.

Az egész világ figyelemmel kíséri az ukrajnai Harkiv, Szumi, Kijev, Irpin, Gosztomel, Ovruch, Korosten, Zsitomir, Mariupol, illetve az ország számos más városában zajló, a lakónegyedek ellen irányuló orosz rakéta- és bombatámadások szörnyű következményeit. Európa közepén háború dúl, amelyet az orosz elnök az orosz parlament – a Duma – jóváhagyásával indított 2022. február 24-én hajnali 4 órakor.

Az Ukrajna elleni katonai támadás az orosz agresszió megnyilvánulása egy szuverén és demokratikus európai állammal és bátor, hűséges, méltóságteljes állampolgáraival szemben. Családok milliói, szülők és gyermekek kénytelenek elmenekülni hazájukból a szomszédos országokba, Lengyelországba, Szlovákiába, Magyarországra, Romániába, Moldovába, ahonnan sokan Nyugat-Európába utaznak tovább. Ma sokan csodálkoznak, hogyan történhet ez Európa közepén. Miért próbálja az orosz elnök megdönteni a demokratikusan megválasztott ukrán kormányt, megszállni egy szabad és szuverén államot, és megsemmisíteni az ukrán államiságot? Mi mozgatja az orosz elnököt, hogy barbár módon bombázza és rakétákkal lője a civileket ukrán városokban?”

 

⮚ Tovább a teljes cikkre – KRTK Blog – Portfolio  – 2022. március 26. – Dr. Olekszandr Perekhozhuk, Leibniz Institute of Agricultural Development in Transition Economies (IAMO):  Oroszország Ukrajna elleni háborújának valódi okai: hogyan látja a Kreml a “megoldást” a geopolitikai kérdésre

Címlapkép: Getty Images