hu / en

A koronavírus miatti gyógyszervásárlási pánik egyenlőtlenséget szül – Elek Péter és Bíró Anikó írása a KRTK blogban a Portfolion

Bő egy évvel ezelőtt tört be életünkbe a koronavírus-járvány. Emlékszünk a tavaly márciusban kialakult pánikvásárlási rohamra is, amely a gyógyszereket is érintette. Írásunkban bemutatjuk, hogy a gyógyszer-felvásárlási láz erősebb volt és hamarabb következett be a magasabb jövedelmű járásokban az alacsonyabb jövedelmű járásokhoz képest.

“Társszerzőnkkel írt tanulmányunkban a járvány kitörésekor megfigyelhető gyógyszervásárlási láz időzítését, mértékét és jövedelemmel való összefüggését vizsgáltuk Magyarországon.
Járási (a fővárosban kerületi) szintű havi és napi, a Nemzeti Egészségbiztosítási Adatkezelőtől (NEAK) származó, részletes gyógyszerkategóriákra vonatkozó vásárlási adatokat használtunk, ezekhez a KSH TSTAR településstatisztikai adatbázisából hozzárendeltük a járások átlagos egy főre jutó adóköteles jövedelmét, és az így kapott adatokat elemeztük panelregressziós modellekkel.”

⮚ Tovább a teljes cikkre – portfolio.hu – 2021. április 15.

Címlapkép: Getty Images