hu / en

Az MTA Közgazdaság-tudományi Bizottságának Nobel Emlékdíj Konferenciája – 2021. március 11.

Az MTA Közgazdaság-tudományi Bizottsága által szervezett konferencia előadásai kitekintést adnak Paul R. Milgrom és Robert B. Wilson aukcióelméleti munkásságához kapcsolódó hazai és nemzetközi kutatásokra.
2020-ban a közgazdasági Nobel-emlékdíjat Paul R. Milgrom és Robert B. Wilson kapták az aukcióelmélet területén végzett munkájukért.
Kutatásaikban többek között olyan új árverési formátumokat azonosítottak, amelyek a gyakorlatban jól alkalmazhatóak olyan összetett stratégiai helyzetekben, mint például a frekvenciaárverések.
Ezek az új aukciós mechanizmusok a javak olyan hatékonyabb elosztásához vezetnek, amivel végső soron az adófizetők is jól járnak.
Kutatásaikról egy ismeretterjesztő leírás itt található; egy szakmai összefoglaló pedig itt olvasható.
Az MTA Közgazdaság-tudományi Bizottsága által szervezett konferencia előadásai kitekintést adnak a díjazottak munkásságához kapcsolódó hazai és nemzetközi kutatásokra.
A konferencia nyelve magyar.
Az előadásokra zoom felületen kerül sor március 11-én 13:00-tól.
A konferencián való részvétel ingyenes. A részvételi szándékot Horváth Zsófia (horvath.zsofia@krtk.hu) részére küldendő e-mailben lehet jelezni.
A részvételi és hozzászólási lehetőséget biztosító elérési információt 2021. március 11-én délelőtt kapják meg a jelentkezők.
A konferenciát élőben a KRTK Facebook oldalán is lehet követni.

A konferencia programja:

13:00-13:10 Bevezető: Somogyi Róbert (BME és KRTK)
13:10-13:40 Virág Gábor (University of Toronto): Legyen Ön is árverező!
13:40-14:10 Csercsik Dávid (Pázmány Péter Katolikus Egyetem): Kapacitásallokációs árverések földgázhálózatokban
14:10-14:30 Kérdések, vita Szünet
14:45-15:15 Seres Gyula (Humboldt University Berlin): Lehetséges-e stratégiákat lehorgonyozni? Egy kísérlet a lényegtelen információ szerepéről az aukciós piacokon
15:15-15:45 Sákovics József (Universitat de les Illes Balears és University of Edinburgh): Mi marad az árból a „verése” után? Egy dinamikus vásárlási modell
15:45-16:00 Kérdések, vita