hu / en

Kutatóink fejezeteivel megjelent a Mobilitás Kutatási Centrum eredményeit bemutató ikerkötet

A köteteket szerkesztette: Kovách Imre, Argumentum Kiadó, Társadalomtudományi Kutatóközpont, 2020.

Mobilitás és integráció a magyar társadalomban

A kötet egy többéves kutatási program eredményeként közöl elemzéseket a magyar társadalom integrációjáról 2015-ös és 2018-as adatfelvételek alapján. Az olvasó egymással összefüggő elemzéseket olvashat, amelyek mind arra keresik a választ, hogy az integráció/dezintegráció mértéke és jellegzetességei, hogyan befolyásolják a társadalom egyenlőtlenségeit, milyen utak nyíltak az ezredfordulót követően a társadalmi státusz, a lakóely vagy lakás változtatására, az előnyök érvényesítésére, a hátrányok ellensúlyozására, vagy hogy mindezek leginkább oly módon összegződnek-e, hogy a változtatás valójában esélytelen maradt.

 

Bakó Tamás – Kálmán Judit: Változott-e az ingázásban a nemek közötti egyenlőtlenség? pp. 193-219

Boza István – Csáki Anikó – Ilyés Virág – Köllő János – Kőműves Zsófia – Márk Lili – Mészáros Mercedesz: Keresleti korlátok a börtönből szabadultak reintegrációjában pp. 249-291

 

 

Integrációs mechanizmusok a magyar társadalomban


A kötet tanulmányait a magyar társadalmat integráló/dezintegráló mechanizmusok elemzése köti össze. A rendszerintegráció, a társadalmi integráció és a személyközi integráció szintjein elemzik az integrációs mechanizmusok működését és annak hatásait. Integrációs mechanizmusoknak tekintik azokat az intézményi, csoportos esetleg egyéni cselekvéseket, beállítódásokat, képzeteket, értékeket és normákat, amelyek létrehozzák, javítják, lehetővé teszik az integráció szereplőinek együttműködését, növelik az összetartozás érzetét, csökkentik vagy megelőzik az integrációval kapcsolatos kommunikáció zavarainak és a konfliktusok kialakulásának lehetőségét vagy elmélyülését. A társadalmi egyenlőtlenségekkel foglalkozó tanulmányok megkerülhetetlen jelentőségű kutatási eredményeket adnak közre a rétegződés és integráció kapcsolatáról és a politikai integrációról, a redisztribúciós mechanizmusok integratív és dezintegratív következményeiről.

Pálné Kovács Ilona. A kormányzás területi (közép) szintjének integrációs szerepe. pp. 137-166

 

 


A kép forrása: a Társadalomtudományi Kutatóközpont facebook oldala