hu / en

Jelinek Csaba és Virág Tünde a zsugorodó városokról beszélt a G7 Podcastjában

2001 és 2011 között a magyar városok 75 százalékában regisztráltak demográfiai zsugorodást, tehát a városok ekkora arányára volt jellemző, hogy az emberek onnan trendszerűen elvándoroltak. A Szociológiai Szemle nemrég megjelent tematikus lapszáma – négy városban elvégzett négyéves terepmunkára épülő – tanulmányaiban azt a kérdést járja körül, hogy a magyarországi kis- és középvárosi zsugorodás hogyan befolyásolja a térbeli és társadalmi egyenlőtlenségeket, illetve hogy ebből az ott élők mit érzékelnek, és hogyan reagálnak rá.
Stubnya Bence – 2021. február 20. G7 Podcast

“A városokon belüli népességdinamika elemzésekor látványos volt, hogy vannak növekvő és csökkenő városrészek: az, hogy melyik társadalmi réteg hogyan érzékeli a zsugorodást, attól is függ, hogy melyik városrészben lakik és melyik társadalmi réteghez tartozik – mondta Virág Tünde, a KRTK Regionális Kutatások Intézetének tudományos főmunkatársa.”


A beszélgetést a fenti cikkben beágyazott lejátszás gombra kattintva, vagy a a Spotify-on is meg lehet hallgatni.
A beszélgetés alapját képező tanulmányt ide kattintva lehet elolvasni.

A beszélgetés-sorozat egy héttel korábbi (2020. február 13.) vendége volt Köllő János és Reizer Balázs, akik a Covid19 járvány első hullámának a magyar gazdaságra gyakorolt hatását elemezték.