hu / en

Zsugorodó városok és társadalmi egyenlőtlenségek – lapszámbemutató beszélgetés – 2021. február 2. 16 óra

A Szociológiai Szemle tematikus lapszáma azt a kérdést járja körül, hogy a városi zsugorodás hogyan befolyásolja az érintett helyi társadalmak esetében a térbeli-társadalmi egyenlőtlenségeket, milyen mozgástereket nyújt az ott élő embereknek, családoknak és a városi intézményeknek. Nagy Erika (KRTK RKI) és Pulay Gergő (Max Planck Institute for Social Anthropology) felvezető gondolataira a lapszám szerzői, Jelinek Csaba, Kovai Cecília, Németh Krisztina, Virág Tünde és Zolnay János reflektálnak. A beszélgetést Berényi Eszter, a Szociológiai Szemle főszerkesztője vezeti.

Milyen új tértípusokat hoznak létre a demográfiai változások? Hogyan érzékelik a különböző társadalmi csoportok és intézmények a zsugorodást? A helyi önkormányzatoknak milyen lehetőségei vannak az állami központosítás keretei között? Hogyan reagálnak minderre az oktatási intézmények? Milyen felemelkedési esélyeket tudnak kínálni egy zsugorodó városban a tanodák? Milyen családi mobilitási utak alakítják a zsugorodás kontextusában alakuló átmeneti tereket? 

Lapszámbemutató beszélgetés – 2021. február 2. 16 óra – ingyenes, nyilvános, online esemény

——————————————————————————–

Szociológiai szemle 

2020/2. szám

Jelinek Csaba-Virág Tünde: Zsugorodó városok és társadalmi egyenlőtlenségek Magyarországon.
p. 4-26. 

Németh Krisztina: Marginalizált térből átmeneti térbe: Egy térbeli-társadalmi mobilitási pálya megélt jelentései. p. 50-71. 

Virág Tünde: Demográfiai polarizáció, térbeli és társadalmi marginalizáció két zsugorodó középvárosban.
p. 27-49. 

Kovai Cecília: Egy „elképzelt” középosztály és a lokalitás „valósága”. Tanodaprogramok  mozgásterei  egy  zsugorodó  városban
p.  72–95