hu / en

Megjelent a Területi kihívások és területi politikák Magyarországon, 2010–2020 című kötet

Szerkesztette: Czirfusz Márton, kiadja a Közgazdaság- és Regionális Tudományi Kutatóközpont, Regionális Kutatások Intézete, Budapest, 2020.

A kötet résztémákra bontva, a főbb problémákra összpontosítva mutatja be a magyarországi területi folyamatok elmúlt tíz évben történt változásait, illetve értékeli a szakpolitikákban a területi szempontok megjelenését. A fejezetek két tartalmi részre bomlanak: egy-egy résztémában kiemelnek egy-egy területi folyamatot, ezt a területi jelenséget pedig elemző módon körüljárják, rámutatva a területi egyenlőtlenségeket létrehozó társadalmi-gazdasági-politikai folyamatokra. A fejezetek egy-egy területpolitikai intézkedés vagy megközelítés értékelését is adják. Ezekben megtalálhatók a kormány által kimondva vagy kimondatlanul képviselt területpolitikai irányok elemzései, néhány téma esetében pedig azt mutatják be a szerzők, hogy milyen megközelítést tartanánk kívánatosnak. A kötet online verziója IDE kattintva elérhető, de hamarosan a nyomtatott példányok is elérhetők lesznek.

Tartalomjegyzék:

Előszó (Czirfusz Márton)
Foglalkoztatás (Czirfusz Márton)
Lakáspiac (
Nagy Gábor)
Alapvető köz- és magánszolgáltatások (Koós Bálint)
E
gészségügy (Uzzoli Annamária)
Szociális ellátórendszer (Velkey Gábor)
Koragyerekkori szolgáltatások (Keller Judit)
Gazdasági értéktermelés (Zsibók Zsuzsanna
Ipar (Lux Gábor
Kiskereskedelem (Nagy Erika, Nagy Gábor)
Kutatás-fejlesztés és innováció (Páger Balázs)
Pénzügyi szolgáltatások (Kovács Sándor Zsolt)
Üzleti szolgáltatások (Gál Zoltán, Marciniak Róbert)
Infokommunikációs technológiák (Zsibók Zsuzsanna, Nagy Gábor
Hulladékgazdálkodás (Varjú Viktor, Mezei Cecília)
Térhasználat (Farkas Jenő Zsolt, Hoyk Edit)
Epilógus: Az új koronavírus-járvány társadalmi-gazdasági hatásai és ezek területi következményei (Koós Bálint, Kovács Sándor Zsolt, Páger Balázs, Uzzoli Annamária)
Szerzőink