hu / en

5th The Role of State in Varieties of Capitalism (SVOC)

2019. november 28-29. között immár 5. alkalommal kerül megrendezésre a MTA Közgazdaság- és Regionális Tudományi Kutatóközpont Világgazdasági Intézetének és a Közép-európai Egyetem (CEU) Európai Szomszédsági Tanulmányok Központjának (CENS) szervezésében a The Role of State in Varieties of Capitalism (SVOC) – Institutions and Change / Az állam szerepe a kapitalizmus változataiban – Intézmények és változások című konferencia.

A konferencia sorozat a 2000 után megélénkült állami gazdasági szerepvállalás különféle témáival foglalkozik. A 2019-es konferencia konkrét témája a liberális piacgazdaság és parlamenti demokrácia intézményeinek stabilitása, fenntarthatósága a 2008-as válságot követő időszakban. A fejlődő/feltörekvő országok esetében a modellhez kapcsolódó intézmények felépítése már a 2008 előtti évtizedekben sem volt problémamentes elsősorban a fejlett országokétól gyökeresen eltérő társadalmi, kulturális hátterek miatt. Az átalakuló országokban az 1990 előtti évtizedek gyakorlata, társadalmi mintái hátráltatták az új intézmények szerves beépülését. Ezekben az országokban a 2008-as válságot követően a társadalmi beágyazódás hiánya az intézmények jelentős gyengülését eredményezte. A fejlett országokban is komoly kihívásokkal néznek szembe a liberális piacgazdaság intézményei. A stabilitást biztosító társadalmi és politikai konszenzus több országban meggyengült. Az ötödik alkalommal megrendezésre kerülő nemzetközi konferencia fókuszában továbbra is az állam szerepe áll, ám ennek intézményes értelmezési keretét a szociológia, fejlődés gazdaságtan és más heterodox iskolák irányába is kiszélesítjük.

Vitaindító előadás: Ziya Önis (Koç University Istanbul, Professor of International Political Economy), valamint Csaba László (Közép-európai Egyetem Nemzetközi és Európai Tanulmányok Tanszékének és a Budapesti Corvinus Egyetem professzora)

A kétnapos eseménynek az eddigi gyakorlathoz hasonlóan a CEU ad otthont Nádor utcai épületében.
A CEU első emeleti alaprajza

A konferencia nyelve: angol

>>> Tovább a 5th The Role of State in Varieties of Capitalism (SVOC) konferencia honlapjára.